Vrijdag 14 Juni : Go/No-Go

Eén van de belangrijkste factoren in het project is bepalen wanneer we de overtocht uitvoeren. Daarom doen we beroep op Fritz Buyl. Fritz is beroepsmatig Marien meteoroloog, hij beslist dus wanneer we de overtocht starten. Spannend! Dit is zijn verhaal:

Een vooruitblik op de weerkaarten :

Wat hebben we nodig?
Een weatherwindow van minstens 30 uur!

Wat zou ideaal zijn?
Ten eerste: geen wind (nadeel daarvan is wel veel kans op mist). Nog beter zou zijn een zwakke tot matige NW-wind (wind mee all the way). Valt ook nog te doen: een zwakke tot matige wind uit de westelijke sector. Aan al de rest hebben we niets!

Vandaag en de komende dagen (tot en met zaterdag) staat er een stevige ZW-lijke en later W-lijke stroming tussen depressies boven de Britse Eilanden en een hoog (hogedrukgebied) boven het Europese vasteland. Niet goed dus.

Zondag valt de wind onder invloed van een hogedrukkern over onze regio. Ik hoor u al denken: geweldig! Gaan! helaas is dit weervenster van te korte duur.

Immers op maandag wakkert de wind aan op de oostelijke flank van een depressie in de buurt van Ierland. Niet alleen wakkert de wind aan, hij komt ook uit de oostelijke sector. pal wind op kop dus. Noppes!

MAAR er is hoop. De weerkaarten laten midden volgende week (vanaf donderdag) de ontwikkeling zien van een uitloper van het Azorenhoog die geleidelijk in onze richting zou schuiven. Dat betekent mooi weer (het mag wel eens) maar beter nog: dit zou een mooie NW-lijke wind geven. Dus alle ogen blijven op de tweede helft van volgende week gericht.

Wordt vervolgd.

Fritz Buyl
Marien meteoroloog weather4expeditions

Leave a Reply